Varga Csaba: A poszt-tudomány

vargacsaba_normal
Varga Csaba

A poszt-tudomány: új tudomány. A poszt-tudomány fogalmának tartalma viszont egyszerre homályos és világos. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az új tudomány egyrészt visszatér a metafizikai törekvésekhez, igaz, új metafizikát szeretne teremteni, amely épít a poszt-normál tudományra, másrészt homályos, mert a tudomány hagyományos határait kutatja, sőt a hagyományos (normál) tudománnyal szemben a tudomány tárgyának tekinti a nem materiális valóságot.

Az új tudomány megjelenése nem új szellemi esemény. Elég többek között Teilhard de Chardin nevezetes könyvére (Benne élünk) hivatkozni, aki az anyag-lélek-Krisztus összekapcsolásával indította el az új gondolkodást. „A kifejtésre kerülő szemléletmódnak az adja meg vonzó és békét teremtő hatását, hogy belőle kiindulva végeláthatatlan és lénye legmélyén, simán és könnyedén kapcsolódik össze, rendeződik és kölcsönösen világítja meg a fizikai, erkölcsi, szociális és vallási Világ számtalan eleme. Egész ’apologetikám csak abból áll, hogy rámutatok erre a szilárd, természetes, teljes koherenciára.

[embeddoc url=”http://strategiakutato-intezet.hu/wp-content/uploads/2015/03/Varga-Csaba-Poszttudomány-cikk.doc” download=”all” viewer=”microsoft”]

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük